fredag 7 juli 2017

Tabelltipset 17/18

Alla trupper är inte riktigt satta än men vi kan inte hålla oss längre när det gäller att tippa den tabell vi hockeynördar kommer följa i vinter.

1: MoDo: Vad i helvete säger ni? - Vänta bara säger vi! Anledningen att bloggen tippar MoDo på första plats stavas Headcoach Hans Säcken Särkijärvi. Ångermanlänningarna får nu äntligen ordning på torpet efter åratal av inkompetens och allmän dekadens. Säcken är en mycket rutinerad och skicklig tränare som nästan alltid brukar få med sig spelartruppen på tåget mot det gemensamma målet. Lägg till vikten av SHL rutinerade hemvändaren Magnus Häggström som får kaptensuppdraget direkt. I den befintliga truppen huserar tunga pjäser som Erik Hanses, Oskar Hedman, Patrik Karlkvist och Henrik Björklund. Vårt tips: MoDo vinner serien men går inte upp.

2: Leksand: Jojolaget är tillbaka i skiten för femtielfte gången och har denna vända fler SHL meriterade lirare i bagaget än tidigare. Räkna med att Jesper Ollas, Mattias Ritola och David Åslin kommer ösa in poäng. Nyförvärvet Fredrik Lindgren från Skellefteå får en Pappa-roll och blir oerhört viktig i försvaret. Frågetecknen finns främst på målvaktssidan där Tex Williamsson är uttalad etta samt mysfarbrorn Marcus Åkerblom i båset. Vårt tips: Leksand går upp (efter det man värvat en klassmålvakt under juluppehållet) på Rögles bekostnad.

3: Södertälje: Mats Waltin & CO har byggt om hela backsidan, skeppat alibispelare som Felix Maegaard Scheel och spetsat till bygget med några gedigna hemvändare i Thom Flodqvist och Stefan Gråhns. Danske George Sörensen är inköpt för att konkurrera med redan duktige Alexander Sahlin i kassen. Jakob Spångberg, Stefan Johansson och Jonas Liwing kommer bevisa hur svårt det kommer vara att ta sig in i SSK's zon i år. På minuskontot är förlusten av poängkungen Anton Holm och kaptenen Johan Skinnars kännbar. Vårt tips: Förutom att vara topplag i Meca Hockey Race så lär nog en och annan skandal brisera under Waltins vingar.

4: Karlskoga: Grisarna är alltid med där uppe och mycket lite talar för ett fall neråt i höst. Flyktade keeperesset Andrew Engelage är förvisso utbytt mot frågetecknet Shane Owen men framåt ser det ombesörjt ut där Gustaf Thorell och Erik Brissle förstärker ifrån Färjestad respektive Linköping. Visserligen har svinet och tidigare kaptenen Daniel Wessner slutat och sadlat om till domare men attityden och bruksortsmentaliteten "vi mot världen" sitter graverat i väggarna på Nobelhallen. Vårt tips: Kommer hålla till på övre halvan.

5: AIK: Hade tippats högre om det inte vore för 2 viktiga faktorer: Den svajiga ekonomin och avsaknaden av demontränaren Roger Melin. Orutinerade Tomas Mitell tar över kolsäckarna och frågan är bara för hur länge? Truppen som sådan är något bättre än ifjol där både målvaktssidan och backsidan stärkts upp en aning. Från LHC kommer burväktaren Erik Källgren. Hemvändare som defensiva låset Erik Norin är tillbaka. Framåt finns det rutin i sargrävar som Christian Sandberg, Jens Jakobs och Jonas Almtorp. Lägg till nyförvärvet Anton Holm och ungtuppar som Jesper Fröden och Joakim Thelin så förstår ni att Råttorna kommer bli lika starka hemma på Hovet som vanligt. Vårt tips: Tränarbyte innan Meca Hockey Race sedan konkurs.

6: Oskarshamn: Gör en nystart med Huvudtränaren Björn Hellqvist och Sportchefen Pär Kenttä. De mest meriterade nyförvärven är målvakten Ludvig Engsund som man stjäl från lokalkonkurrenten Västervik. Backen William Mäkinen från Finska Liigalaget SaiPa samt lagspelaren och PP-vapnet Niklas Johansson från ärkerivalen Tingsryd. Mest kännbara förlusten är Transatlanten Nicholas Deschamps men Oskars sitter på en gedigen trupp som redan avancerade i tabellen i fjol under mysfarbrorn Fredrik Söderströms ledning. Vårt tips: Meca Hockey Race.

7: Västervik: Fjolårets nykomling och överraskningslag ställs nu inför de svåra andra året i HA. Man har fortfarande ett kompetent lag på pappret trots att bärande spelare som målvakten Jonas Fransson och profilen Conny Strömberg lämnat. Lägg till att Coachen Mattias Karlin flyttat norrut och ersatts av Roger Forsberg så förstår vi att det kommer bli en mer defensivt inriktad hockey i år. Bland nyförvärven märks Christoffer Fish från Västerås mest tillsammans med Patrik Blomberg från Pantern. VIK är i skrivande stund på jakt efter en förste keeper. Vårt tips: Meca Hockey Race.

8: Timrå: Ekonomin är fortfarande i obalans efter försäljningarna av Jonathan Dahlén, Jens Lööke och Jens Westin. Tränare Forsberg har lämnat för nye Fredrik Andersson som får 2 nya talanger att jobba med i Lukas Zetterberg från Västerås och Vilmos Gallo från Linköping. Förlusten av stabile ex-Lövet i buren Johan Mattsson lär bli kännbar. I hans ställe kommer ett annat gammalt Löv i Henrik Haukeland från Leksand. Vårt tips: Blir inte det topplag man var i fjol men kommer fightas om de två sista platserna till Meca Hockey Race.

9: Tingsryd: Ytterligare ett tidigare topplag i den här serien som ser aningen brandskattat ut. Visserligen är kompetente Magnus Sundquist kvar som Chefstränare men förlusterna av Kevin Ekman Larsson, Nicolai Meyer och Niklas Johansson lär svida en del i pälsen. Bland de nya märks Mikael Frycklund från Västerås och Kim Tallberg från Vita Hästen mest. Notera att tuffingen Mathieu Tosignant nu gör debut i Sverige. Här finns en danspartner till vår egna Niklas Pavel att se fram emot. Vårt tips: Lär knipa den sista Meca platsen men just spelaromsättningen är så omfattande att vi helt enkelt inte vågar tippa TAIF högre upp.

10: Almtuna: Känns som vi skrivit det varje år men nu är det väl ändå dags för Uppsalas stoltheter att sjunka i tabellen. Borta med vinden är följande spelare: George Sörensen,  Erik Norin, Sebastian Hartmann samt Ludwig Blomstrand. Nyförvärven är inte mycket att skriva hem om bortsett från backen Jonathan Leman som hämtats från MoDo. AIS har uttalat sig vilja bli bättre än förra säsongen. Frågan är om de oprövade målvaktsparet & det trubbiga anfallet med ex-Lövet William Quist i spetsen klarar av att leverera? Vårt tips: Hamnar med stor sannolikhet i ingenmansland.

11: Björklöven: Det unga målvaktsparet saknar rutin, försvaret är fortfarande ungt och skakigt om vi bortser från Mikko Pukka. Detta talar för att Löven blir ett bottenlag även i år. Givetvis slipper vi kvala mycket beroende på nykomlingarna Fredrik Andersson från Västervik/Örebro och Alex Hutchings åter från Winterhur. Där har Löven både en förstecenter samt en högerfattad målskytt som bevisligen levererat tidigare. Anfallssidan är likt ifjol lagets bästa lagdel och med Coach Joakim Fagerwall vid rodret redan från start så finns inte termer som negativt kval på kartan. Vårt tips: Ingenmansland.

12: Vita Hästen: Även här pratar vi om en kaosig organisation med ekonomiska bekymmer och en spelartrupp som blivit enormt brandskattad under åren. MVP:s är Keepern Pontus Sjögren, Backen Daniel Josefsson och Forwarden Markus Ericksson. Det mest spännande som hänt här är värvningen av kvalbombaren Douglas Lögdahl från Mariestad. Hålen efter Emil Jidskog, Morgan Hassel, Kim Tallberg och Henrik Bankelius är stora och bara ett mirakel kan rädda undan Hästen från negativt kval. Vårt tips: Hamnar i ingenmansland och undviker mirakulöst ett kval men lämnar sedan in en konkursansökan.

13: Troja/Ljungby: Nykomlingar från Hockeyettan som fortsätter med nästan identisk trupp som klarade kvalet. Jesper Thörnberg från Björklöven och Nicolay Meyer från Tingsryd är de nyförvärv som ska bidra med Allsvensk rutin. I truppen finns sedan tidigare 2 profiler att hålla ögonen på. Vi talar om kaptenen Daniel Trucken Karlsson samt Tre Kronor och SHL meriterade Johan Bagarn Andersson. Troja har begåvats med en ny hall sedan sist vi såg dem i dessa sammanhang och giftemål med SHL klubben Växjö Lakers är påskrivet. Vårt tips: Klarar sig kvar via negativt kval.

14: Pantern: Hoppsan Kerstin! Här tar det stopp. Alla har väl följt med såpan om Panterns upphävda degradering och med det kaoset i ryggen ska spillrorna som är kvar av den flyktade truppen försöka få igång maskineriet igen. Vi börjar bakifrån: Båda keeprarna från succélaget ifjol är borta med vinden. En juniormålvakt från Djurgården är i skrivande stund det man har att tillgå. I försvaret så har alla spelare utom Andreas Söderberg bytts ut och det är inga Bobby Orrs vi pratar om som ersättare. 6 av 11 forwards är nya och ni förstår att detta är ett i stort sett helt nytt (sämre) lag. Det lilla hopp man har går till att firma Martin Janhols, Olle Liss och Sebastian Dyk levererar. Vårt tips: Åker ur efter negativt kval. Kristianstad tar Panterns plats. Kunkursansökan lämnas in i månadsskiftet April/Maj.
Tack å hej gröthalsar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar